Birçok insanın bir akıllı telefondan daha fazlasıyla "streaming" yapmaya başlamak istediğini; ancak nereden başlayacağına emin olamadığını görüyoruz. Özellikle canlı yayın "streaming" 'in nasıl çalıştığını tam bilmeyenler için en basit şekilde açıklamaya çalışacağız. Temel bileşenlerini ve adımlarını gözden geçireceğiz. Ayrıca bazı örnekler sunacağız.

Her kameranın, kodlayıcının (görüntü ve ses kaynağından gelen sinyalleri iletmek üzere sıkıştıran cihaz veya yazılım) ve "streaming" platformunun birbirinden farkları olabileceğini anlamak önemlidir. Bu nedenle bu makale, konuya ilişkin çok temel prensiplerin üzerinden geçmektedir. Hangi ekipmanı kullandığınızdan veya ne tip bir yayın planladığınızdan bağımsız olarak bu temel bileşenlerin ve adımların anlaşılması, büyük veya küçük herhangi bir senaryo akışını nasıl yaşayacağınıza karar vermenize olanak sağlar.


Canlı akışı başlatmak için neye ihtiyacınız var:

  1. Bir video ve ses kaynağı
  2. Bir video kodlayıcı
  3. Bir akış hedefi
  4. İstikrarlı bir internet bağlantısı

Canlı akış şartları

Canlı bir akışın temel kurulumu ve akışı

1) Video ve ses kaynakları

Canlı streaming yayınınız gerekli video veri akışına (örneğin kameradan) video kaynağı denir. Aynı şekilde, ses verisi akışı ise bir ses kaynağıdır. Basit bir akış yalnızca bir video ve ses kaynağından oluşabilirken, daha karmaşık bir akış iki veya daha fazla ses ve video kaynağına sahip olabilir. Video ve ses kaynaklarının farklı kombinasyonlarına “sahneler” veya “düzenler” denir (tam ekran, resim içinde resim veya yan yana düzenler düşünün).

Canlı bir akış için video kaynakları aşağıdakilerden gelebilir:

  • DSLR fotoğraf makinesi
  • Bir kamera
  • Bilgisayar ekranı
  • Bir web kamerası
  • Bir PTZ robotik kamera
  • Telefon veya tablet kamera

Canlı akış için kendi kopyanızı kaydetme ihtiyacınız olmadıktan sonra kameranızda illa ki bir hafıza kartı bulundurmanız gerekmez.


Ses kaynakları bir yaka, avuç içi veya USB mikrofondan veya bir ses dosyasından gelebilir. Mikrofon sinyalinizi kameranızdan geçirirseniz, ses video akışınıza gömülü olarak gelir. Bu, ses yakalamanın çok yaygın bir yoludur. Çevrimiçi video platformları telif hakkıyla korunan içeriği izleyip işaretlediğinden, canlı akışınızdaki arka plan müziğine her zaman dikkat edin. Bir telif hakkı ihlali alabilirsiniz veya yayın akışı engellenebilir.

Ses ve video kaynakları nasıl yakalanır

Çevrimiçi akışa başlamak için, ses ve video kaynaklarınızdan gelen sinyalleri almanız gerekecektir. Günümüzde çoğu video kaynağı harici bağlantı için HDMI™ veya SDI çıkışlarını kullanır. Hem HDMI™ hem de SDI kabloları gömülü sesleri video ile birlikte taşıyabilir. Akış için yazılım kodlayıcıya sahip bir bilgisayar kullanıyorsanız, bir kamerayı bir HDMI™ veya SDI kablosu kullanarak bir bilgisayara bağlamak yeterli olmaz. Yakalama (capture) kartı adı verilen bir aracı cihaza ihtiyacınız olacak. Bir yakalama kartı (örneğin Epiphan AV.io HD gibi) bir taraftaki kameradan diğer taraftaki bilgisayara kablo üzerinden görüntü ve ses aktarılırken kamera tam olarak neyi çekiyorsa onun yakalanmasını sağlar. Öte yandan, çoğu donanım kodlayıcısı dahili yakalama kartlarıyla birlikte gelir, böylece video kaynaklarını doğrudan donanım kodlayıcıya bağlayabilirsiniz. Aşağıda akış yazılımı ve donanımı hakkında daha fazla konuşacağız.

Bununla birlikte, bir USB kamera veya mikrofon kullanıyorsanız , bu sinyalleri bir bilgisayara doğrudan bağlayarak yakalamayı bekleyebilirsiniz.

Canlı yayın söz konusu olduğunda kullanılan kameraya dikkat etmek gerekir. Örneğin, bazı kameralar tüm ekran arayüzünü (örn., Batarya göstergesi, işaretleri, histogramları vb.) video sinyaliyle birlikte iletir. “Temiz sinyal” sunan ve canlı yayın için iyi çalışan kamera modellerinin tercih edilmesi önemlidir.

2) Video kodlayıcıları

Kodlayıcı nedir ve neden ihtiyacım var?

Bir kodlayıcı (enkoder) internet için video sinyalini "çevirir". Kodlayıcı, gelen ses-video sinyalini dijital, web dostu biçime dönüştüren ve sıkıştıran bir yazılımdır. Video kodlayıcıya ihtiyacınız var; çünkü çoğu video kaynağı canlı yayın için hazır çıkış vermez. Video kameralar gerçek zamanlı streaming (akış) için tasarlanmaktan ziyade büyük ve hacimli video dosyalarının kaydedilmesi için üretilir.

Enkoder çeşitleri

Temel olarak, günümüzde üç tür kodlama cihazından canlı streaming yapma seçeneğine sahipsiniz: cep telefonu/tablet, kodlama yazılımı yüklü bir bilgisayar veya özel bir donanım kodlayıcı. Bir cep telefonu hepsi bir arada bir video kaynağı ve kodlama aygıtı olarak sunduğu canlı üretim özellikleri son derece sınırlıdır. Bu yazıda, birden fazla kamera ve düzen ekleyebilme becerisiyle daha profesyonel canlı yayınlarla başa çıkabilen kodlama araçlarına bakmak istiyoruz.

Kodlayıcı seçenekleri

Yazılım kodlayıcıları
Temel olarak, bir yazılım kodlayıcı, videoyu düzgün bir şekilde paketleyip çevrimiçi göndermek için bilgisayarınızın kaynaklarını (CPU) kullanan yüklü bir uygulamadır. Daha önce belirtildiği gibi, kaynağınızdan bilgisayarınıza video sinyalini yakalamak için bir yakalama kartı gereklidir.

Wirecast , vMix , Streamlabs OBS, şimdiye kadar popüler olan OBS Studio ve çok daha fazlası dahil olmak üzere çok çeşitli ücretsiz ve ücretli streaming yazılımı bulunmaktadır. OBS Studio, kodlamayı öğrenmeye başlamanın iyi bir yoludur; çünkü indirmek ve yüklemek ücretsizdir, tüm ayarlara kolayca erişilebilir ve size yardımcı olacak birçok ders bulabilirsiniz.

Akış yazılımının her zaman bilgisayarın CPU'sunu etkilediğini unutmamak önemlidir. Bilgisayarınız onu kaldıracak kadar güçlü değilse, izleyicileriniz kötü bir görüntü alabilir. İyi bir canlı yayın deneyimi için Intel Core i5 2.8 GHz, 8 GB bellekten daha düşük olmayan bir makineye sahip olmanızı öneririz.

Donanım kodlayıcıları
Bir donanım kodlayıcı (streaming donanımı) tüm kodlamayı işleyen özel bir cihazdır. Ses ve video kaynakları doğrudan donanım kodlayıcıya bağlanır, yakalama kartı gerekmez. Modern enkoderler, HDMI™, SDI, VGA ve DVI, XLR ve 3.5mm analog ses gibi çoklu video giriş formatlarını alabilir. Doğal olarak, donanım kodlayıcılarının akış sağlamak için ağa (Ethernet veya Wi-Fi veya hücresel olarak) bağlanması gerekir.

Donanım kodlayıcıları farklı şekil ve boyutlarda, işlevlerde ve fiyat noktalarında olabilir. Bazıları yalnızca bir veya iki video kaynağını alabilen (örneğin, Epiphan Webcaster X2 ) küçük ve taşınabilirdir. Bazıları yolda kullanılmak üzere tasarlanmıştır: bunlar bir İnternet bağlantısı için bağlı bir hücresel sinyal kullanır. Örnekler Teradek VidiU ve LiveU kodlayıcıları içerir. Diğerleri çok daha karmaşık ve güçlüdür, birçok video ve ses kaynağını alabilir, kaydedebilir, kaynak seçebilir ve aralarında geçiş yapabilir. Örneğin, Epiphan Pearl-2 ve Epiphan Pearl Mini , inanılmaz derecede geniş işlevselliğe sahip, hepsi bir arada profesyonel canlı prodüksiyon stüdyolarıdır.

Pearl-2 ve Pearl Mini donanım kodlayıcı örnekleri.

Donanım kodlayıcıları, birçok yönden akış yazılımına sahip bir kişisel bilgisayar kullanmaktan daha rahat ve güvenilirdir. Donanım kodlayıcıları, sürekli canlı yayın göz önünde bulundurularak özel olarak tasarlanmış ve test edilmiştir. Ayrıca bilgisayarınızı diğer görevler için serbest bırakırlar.

En önemli kodlayıcı ayarları

Hem yazılım hem de donanım kodlayıcıları canlı yayınınızı etkileyen benzer değişken ayarlara sahiptir. İşte en önemlileri:

Kare hızı: Saniyede kaç kare gösterilir. Saniyedeki kare veya fps olarak ifade edilir. Genelde görülen seçenekler: 10 fps (tercih edilmez), 24 fps, 30 fps, 60 fps (en kalitelisi).

Çıkış çözünürlüğü: Video karesinin boyutu, genişlik - yükseklik, piksel cinsinden. İşte bazı genel çözünürlük adları ve takma adları:

ÇözünürlükBoyutlar, piksel cinsindenOlarak da bilinir
720p1280 x 720HD veya "HD Ready"
1080p1920 x 1080FHD veya "Full HD"
1440p2560 x 1440QHD veya Quad HD çözünürlük
4K veya 2160p3840 x 2160UHD veya Ultra HD çözünürlük

Günümüzde en yaygın çözünürlük boyutları 720p ve 1080p'dir. Bu sayılar dikey olarak ölçülen piksel sayısını ifade eder.

Bit Hızı: Saniyede ne kadar video veri yüklediğiniz. Genellikle saniye başına kilobit veya Kbps cinsinden ifade edilir, ancak saniye başına megabit (Mbps) de kullanılır. Genel aralık: 1000-8000 kbps. Ortak değerler: 1000 Kbps (mutlak minimum), 2500 Kbps, 3000 Kbps, 5000 Kbps. Bu sayı kare hızına ve çözünürlüğe bağlıdır: kare hızı ve çözünürlük ne kadar yüksek olursa, bit hızı pürüzsüz, kaliteli bir canlı akış için olması gerekir.

Codec: Daha hızlı iletim için ses ve video verilerini sıkıştırma (kodlama) yöntemini ifade eder. H.264 en yaygın olanıdır.

Bit hızı, kare hızı ve çıktı çözünürlüğü arasında iyi bir denge sağlamak, iyi bir akış sağlayan şeydir. Ne kadar yüksek değere çıkabileceğiniz, büyük ölçüde kullandığınız kodlayıcı türüne ve internet bant genişliğinize bağlıdır. Örneğin, yeterli bant genişliğinde, Epiphan Pearl-2 gibi bir donanım kodlayıcısı, akış yazılımına sahip eski bir bilgisayarın gerçekten zorlayıcı, kareleri düşüren ve arabellek oluşturmaya neden olan, yeterli internetle bile uğraşabileceği, 60 fps hızında 1080p çözünürlükte akış sağlayabilir .

3) Akış hedefi

Bir akış hedefi , canlı videonuzun başkalarının kullanımına sunulacağı çevrimiçi siteyi, platformu veya uygulamayı ifade eder. Bu hedeflere daha çok içerik dağıtım ağları veya CDN'ler denir. Popüler ücretsiz İçerik Teslim Ağları (CDN'ler) Youtube, Facebook Live, Twitch, Periscope'tur.

Ayrıca, canlı akışınızın nerede ve nasıl sunulduğu, kimin gördüğü ve hatta akıştan para kazanılıp kazanılmadığı konusunda daha fazla kontrol sağlayan ücretli yayın platformları da var. Livestream Vimeo, DaCast, StreamShark ve diğerleri gibi CDN'ler, yüklediğiniz veri miktarına bağlı olarak farklı aylık planlar sunar.

Ücretsiz veya ücretli, kaydolmak ve seçtiğiniz CDN'ye giriş yapmanız gerekecektir. Bazı platformlar (YouTube) birkaç adım daha atmanızı ve canlı akışa başlamadan önce 24 saat beklemenizi gerektirir.

Bir CDN seçimi (akış hedefi)

Doğal olarak, her CDN belirli bir kitleye hitap etmektedir. Canlı yayın akışını ve ana hedef kitlenizin kim olduğunu karar verdiğinizde uygun bir CDN seçebilirsiniz. İşte bazı örnekler:

Twitch esas olarak oyun içindir. Twitch, ihtiyaç duyduğunuzda ilave katmanlar ile başlamak için ücretsizdir.
Youtube (ücretsiz) birçok şey içindir: kişisel, yaşam tarzı, şovlar
Facebook (ücretsiz) topluluğunuzla bağlantı kurmak içindir, ayrıca markanızı büyütmek için de harikadır.